بیش از 30 سال است که در صنعت نرم افزار فعالیت می کنم و متاسفانه شرایط صنعت سال به سال بدتر شده است.

بیش از 30 سال است که در صنعت نرم افزار فعالیت می کنم و متاسفانه شرایط صنعت سال به سال بدتر شده است. بعنوان کسی که تجربه فعالیت در حوزه های مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات را دارد می گویم که صنعت نرم افزار ما دچار چالشهای جدی است و چرخ صنعت نرم افزار خوب نمی چرخد.

در طول 5-6 سال گذشته که با چالش افزایش شدید نرخ ارز مواجه شدیم بیشترین آسیب متوجه صنعت نرم افزار گردید. متاسفانه شاهد این هستیم که نرخ همه محصولات و خدمات بصورت دلاری رشد کرده اما نرخ محصولات نرم افزاری نهایتا با رشد اندک سالانه مواجه بوده است. همینطور در خصوص هزینه ها متاسفانه هزینه تیمهای نرم افزاری با توجه به شرایطی که برای نیروهای کار در بازار بوجود آمده بصورت دلاری رشد کرده و شرکتها را با چالش جدی مواجه کرده است. همه اینها در حالیست که رقابت در بازار خیلی جدیتر شده چون شرکتها برای بقا می جنگند و بعضا قیمتهای پروژه ها را کمتر از قیمت تمام شده اعلام می کنند و وقتی بررسی می کنیم می­بینم به این دلیل است که شرکتها برای بقا مجبورند که با هر قیمتی پروژه بگیرند.

از طرف دیگر اندازه بازار کوچکتر شده چون اقتصاد دولتی ما نرم افزار را بعنوان یک کالای لوکس نگاه می کند. تازه با همه اینها اگر شانس به شما رو کند و پروژه ای بگیرید نیروی انسانی متخصص پیدا نمی کنید. خلاصه چه پروژه داشته باشید و چه نداشته باشید با کلی چالش مواجه هستید. ادامه این روند منجر به این خواهد شد که شرکتهای خوب نرم افزاری تغییر فعالیت بدهند و به سراغ حوزه های دیگر بروند و این برای کشور فاجعه خواهد بود.

 

چه باید کرد ؟

خوب طبیعتا عقب افتادگی صنعت نرم افزار که در طول 20 سال گذشته اتفاق افتاده است را نمی توان در طول 2-3 سال درمان کرد اما می توان اقدامات اصلاحی کوتاه مدت و بلند مدت برای آن تعریف کرد. در دوره ششم هیئت مدیره نصر در جلسات رسته نرم افزار برخی از این مشکلات شناسایی گردیدند و سعی کردیم برنامه ریزی مناسبی در جهت رفع آنها در دوره هفتم داشته باشیم. اهم این برنامه ها عبارتند از :

 

1.     اتحاد رقبا با هدف بستر سازی بقای شرکتها 

2.     توسعه بازار نرم افزار از طریق فرصتهای ایجاد شده در برنامه هفتم

3.     رفع موانع کسب و کاری و مجوزهای زائد

4.     توثیق نرم افزار در نظام بانکی

5.     توسعه نیروی انسانی تخصصی متناسب با مشاغل مورد نیاز بازار

6.     فرهنگ سازی در سازمانها به جهت بازارسازی برای صنعت

7.     تصویب تعرفه های نرم افزاری 

8.     تصویب و نهایی سازی چارچوب نماتن 

9.     تشکیل دایرکتوری تجاری از محصولات و خدمات شرکتها

10.    توسعه بازارهای صادراتی برای محصولات نرم افزاری